Is beleggen in bomen winstgevend?
 

Veel investeerders hebben nog steeds vertrouwen in de zogenaamde teakhoutfondsen. Maar is dat wel zo verstandig en wat zijn de risico’s? Hier tips van een ex-belegger in teakhout.

En die risico's zijn er zeker als u investeert in de bomen aan de andere kant van de wereld. Laten we wel wezen: heeft u verstand van teakbomen? Ook ik heb jaren geleden in een bomenplantage uit Costa Rica geďnvesteerd. Maar ik kreeg het al snel benauwd toen ik me realiseerde geen enkel verstand te hebben van dit soort bomen.

Overigens was dit fonds alleszins bereid om mij gratis een ticket te geven naar Costa Rica, zodat ik er zelf kon zien hoe goed ze er voor stonden. Maar dat vond ik geen goed idee.

Teakhout en Kennis

Het grote probleem zoals bij veel beleggingen: ze kunnen je alles op je mouw spelden. Ik had best van dat aanbod gebruik kunnen maken, maar als ze me bij wijze van spreken een berkenboom hadden laten zien dan hadden ze mij makkelijk ook wijs kunnen maken dat je daar teakhout uit kunt krijgen. Een deskundige wilde ook wel langskomen om mij uit te leggen hoe veilig het wel niet was om in deze exotische bomen geld te beleggen. Maar ook daar zat ik met hetzelfde probleem: ik had geen enkele kennis over het product en kon dus niet objectief beoordelen wat de waarde was van de kennis van een deskundige.

Aandeel Teakfonds met Winst Verkocht

Ook de lokale wetten in de verre landen zouden misschien roet in het eten kunnen gooien. Ik ben toen nog goed uitgesprongen en mijn aandeel met winst kunnen verkopen maar dat kan niet iedereen zeggen die in bomen heeft geďnvesteerd. Het liep zelfs zo uit de hand dat de AFM in 2006 optrad en deze fondsen verplichtten een vergunning van de autoriteit financiële markten aan te vragen voordat men verder mocht gaan met de teakhoutinvestering.

De AFM controleert bij de vergunningsaanvraag of het administratiekantoor en of de bestuurders van het bedrijf betrouwbaar zijn. Dat geeft overigens nog geen garantie over de winstgevendheid van uw investering. Het blijft moeilijk om in te schatten hoeveel teakhout over 20 of 30 jaar waard zal zijn. Dat kan eigenlijk niemand raden. Ook het schermen met de bewering dat de bomen geen ziektes kunnen krijgen en dat Costa Rica een stabiel land is kan men ook niet vertrouwen. Het recente verleden heeft aangegeven dat er van alles kan gebeuren met uw houten investering waar men tot voor kort met geen mogelijkheid aan kon denken.

Overstromingen, nieuwe boomziektes, revoluties en een instortende houtmarkt kan uw investering volledig wegvagen.

Niet alle Teakfondsen hebben Vergunning

Ook zij gezegd dat teakfonsen die minder dan 100 deelnemingen hebben van meer dan € 50.000 niet vergunningspichtig zijn. Men moet zoal zeer kritisch zijn als het gaat om investeringen van boven de € 50.000, omdat dit de bemoeizucht van de AFM uitsluit. Iedere fonds die wat te verbergen heeft zal dus boven die grens gaan zitten.

Kort samengevat: totale gebrek aan kennis omtrent het product en de zeer lange tijd dat het duurt voordat men rendement mag verwachten maken deze investeringsproducten zeer risicovol. Er kan in die 20 jaar voordat men de eerste teakboom gaat omhakken nog van alles gebeuren dat nadelig is voor uw investering.

Er zijn heel wat andere vormen van investeringen denkbaar die meer rendement geven met veel minder risico. Als u investeert in bijvoorbeeld een bekend bedrijf als Philips zal veel meer informatie voor u ter beschikking zijn om zelf een oordeel te vellen over de rendementen van het bedrijf dan wanneer het gaat over een voor u totaal onbekend product. Het is zoal niet aan te raden om voor een belegging te kiezen waar u zelf geen enkel verstand van heeft. Wat dat betreft bent u overgeleverd aan de goden als u in teakfondsen belegt.

 

Beleggen in Bomen - Wat zijn de Risico's
Investeren in goud en palladium als belegging- een goed idee?
Belegging in Scheepsvaart - Nog Steeds Winst Mogelijk
Actief Beleggen of AEX Volgen
Aandelen met Hoogste Dividend
Particulier Geld Lenen