Lening ouders

De renteloze lening die ouders aan hun kinderen geven kan tot problemen leiden met de alert geworden fiscus. In het verleden was men daar wat soepeler in, vanaf 2011 niet meer. Wat kunt u eraan doen om te voorkomen dat de belastingdienst u toch voor die lening gaat aanslaan. Hier het antwoord.

Tot voor kort was het zo dat de belastingdienst toleranter stond ten opzichte van de renteloze lening die men aan de kinderen min of meer schonk. Vooral in situaties waarbij zoon of dochter een huis wilde financieren kwam dit goed uit. Enige voorwaarde om dit fiscaal zo gunstig mogelijke te regelen is dat het krediet direct opeisbaar is.

Vanaf dit jaar echter gaat de belastingdienst ervan uit dat indien men geen rente verlangt van de kinderen voor de lening dit als schenking moet worden gezien. Men gaat dan uit van een rente van 6 % die men als ouder schenkt aan het kind.

Dus als de renteloze lening  10.000 bedraagt dan stelt men vast een schenking van 600. In dit voorbeeld is dat nog geen probleem, omdat het nog binnen de jaarlijkse schenkingsvrijstelling voor ouders aan kinderen valt ter grootte van 5030.

Overeenkomst geldlening

Bij hogere bedragen moet men hier dus wel rekening mee houden. Toch is dit op eenvoudige wijze te voorkomen dat de belastingdienst u gaat aanslaan. Spreek gewoon af met uw familielid een rentepercentage van rond de 3 %. Dat is voldoende om de fiscus tevreden te stellen. Mocht uw zoon of dochter de lening van de ouders gebruiken voor de financiering van een huis dan kan de lener de betaalde rente die hij/zij aan u betaald ook aftrekken van de belasting.

Hiervoor hoeft u niet naar de notaris te gaan, maar een schriftelijke overeenkomst van de geldlening is al voldoende in het geval van schenking aan de kinderen.

Een lening van ouders is dus fiscaal vriendelijk aan te pakken, indien u dit niet renteloos doet. Echter, indien u voor een renteloze lening kiest die binnen de schenkingsvrijstelling blijft van 5030 is dat verder geen probleem. Overigens, mocht u in en goede bui zijn dan kunt u uw kroost ook belastingvrij geld schenken.

Hypotheeklening

Update: Stel dat uw kind niet genoeg hypotheek kan krijgen om een huis te kopen, dan zou u dat gedeelte wat hij/zij tekort komt kunnen aanvullen. Op zich goed idee, maar het probleem is wel dat niet alle banken dit accepteren. Uw kroost gaat dan immers meer lenen, weliswaar niet via de bank, maar het is wel een extra schuld. En de bank heeft een zorgplicht die men sinds de kredietcrisis serieus is gaan nemen.

Onder de tafel het geld geven zonder dit aan de bank op te geven zal niet helpen. De kredietverstrekker wil bewijs zien hoe hij het verschil wil gaan betalen tussen de hypotheek en het bedrag dat men betaalt voor de aankoop van het huis. Maar u kunt in dat geval geluk hebben. Sommige geldverstrekkers gaan daar mee akkoord op voorwaarde dat u als ouder schriftelijk vastlegt de rente op uw lening schenkt aan uw kind. Dus u geeft een renteloze lening en dat heeft dus weer wel gevolgen voor het maximale bedrag dat u weg mag schenken. Anders moet u daar weer belasting over betalen.

Schenken
Dat kan ook natuurlijk. Vanaf 2014 mag u uw kind tot 100.000 belastingvrij schenken indien dit bedrag wordt gebruikt voor de aanschaf van een huis. Tot die tijd is dat 51.407 euro.


Particulier Geld Lenen

BKR Registratie Succesvol Verwijderen

Snel Geld Lenen Zonder BKR Toetsing

5000 Euro Lenen Zonder BKR Toetsing