Rentevaste Periode Hypotheek loopt af: Wat Moet u  Nu Zeker Doen
 

Als u rentevaste periode van uw hypotheek bij uw bank afloopt, neem dan zo snel mogelijk actie. Het kan u veel geld besparen en een goedkopere lening  opleveren indien u over de hypotheekrente onderhandelt met uw huidige bank. Maar hoe moet u te werk gaan om dat te bereiken?

Veel hypotheekverstrekkers vertellen u pas een maand van tevoren dat uw rentevaste periode op uw hypotheeklening afloopt. Maar dat is veel te kort om nog actie te ondernemen. Voordat een nieuwe hypotheek is geregeld en gepasseerd bij de notaris bent u al veel langer dan die maand bezig en zit u vast aan een hogere hypotheekrente. Door tijdig te handelen kan u een voordeliger rente bedingen die een stuk gunstiger is dan wanneer u geen actie onderneemt of overstapt naar een andere hypotheekverstrekker.

Hoe krijgt een voordeliger hypotheekaanbod

Ga dus tijdig na of u bij een andere geldverstrekker een lagere rentetarief op uw lening kan krijgen en wat de voorwaarden daarbij zijn. Het beste is echter om te proberen bij uw huidige hypotheekbank een voordeliger hypotheekaanbod te krijgen. Hoe krijgt uw bank zover dat hij u ook tegemoetkomt?

Kijk gewoon online bij de andere hypotheekverstrekkers welke rentetarieven zij aanbieden wanneer u daar een hypotheek afsluit voor een huis. Als u daarvan een goed beeld heeft gaat u vervolgens naar uw huisbankier en onderhandelt over de rente op uw hypotheekkrediet. Dat is zeker de moeite waard, omdat de hypotheekrente na de rentevaste periode omhoog schiet.

Als u niet tijdig actie onderneemt dan zit u dus vast aan die hogere hypotheekrente voor een lange periode. Kijk dus ver voordat de rentevaste periode voor u afloopt of u bij een andere hypotheekverstrekker geen voordeliger hypotheekaanbod kan krijgen en gebruik die informatie om uw bank vervolgens over te halen om bij een verlenging van het hypotheekcontract u lagere rente in rekening te brengen dan dat ze in eerste instantie van plan waren.

Oversluiten niet altijd voordeliger hypotheek

Naar een ander hypotheekverstrekker gaan zal niet altijd tot lagere hypotheeklasten leiden. Als u wilt oversluiten dan moet u rekening houden met extra kosten zoals afsluitprovisie, taxatie- en notariskosten.

Houd er ook rekening mee wanneer u wilt oversluiten dat uw inkomen opnieuw onder de loep wordt genomen en dat uw huis wederom moet worden getaxeerd. Daarbij kan het zijn dat u uiteindelijk toch niet goedkoper uit bent met de nieuwe hypotheekverstrekker.

Daarom luidt het advies: kijk eerst op het internet wat de gangbare rentetarieven zijn voor de hypotheekvorm die u nu heeft en probeer vervolgens bij uw huidige hypotheekverstrekker een lagere hypotheekrente te krijgen. Maar dan moet u dus er wel tijdig bij zijn en niet wachten totdat de bank u op de hoogte brengt van het aflopen van de rentevaste periode van uw hypotheek, want dan bent u te laat en zal veelal hogere rentelasten tot gevolg hebben.

Zie ook website: Maximale Hypotheek Berekenen: TOP 5 Hypotheekverstrekkers (Nieuw venster wordt geopend)
Uitleg spaarhypotheek
Uitleg bijleenregeling