Schenken Ouder aan Kind – Nieuwe Regels Belastingdienst

Hoe gaat dat in zijn werk en wat zijn de voorwaarden. Ook: hoe beschermt u uw schenking tegen ex kind. Hier een uitleg.

Vanaf 2010 is het aantrekkelijk gemaakt door de belastingdienst om belastingvrij te schenken als ouder aan uw zoon of dochter.

Schenking 2015

- Ouders mogen hun kinderen eenmalig € 25.322 schenken volgens de nieuwste fiscale belastingwet.. Dit is van toepassing voor kinderen van 18 tot en met 40 jaar. (Dit was 35 jaar, maar het kabinet Rutte II heeft die leeftijdsgrens opgehoogd.) Mocht uw kind getrouwd zijn en de jongste van het droomstel heeft nog niet de leeftijd van 40 jaar bereikt dan kunt u ook van deze regeling gebruik maken.

- Ieder jaar mag u zoal 5.277 euro aan de kinderen overmaken zonder dat hier belasting over hoeft te worden geheven.

- U mag 52.722 euro schenken indien het volledige bedrag wordt besteed aan de koop een woning, aflossen van een hypotheekschuld of een studie en u moet dit ook kunnen aantonen, niet alleen u maar ook uw zoon of dochter. Tevens moet hier een notariële akte van worden opgesteld.

Gerelateerd onderwerp: Geld Schenken Niet Opgeven Aan Belastingdienst?

Schenking beschermen tegen ex

Tip: Als u dan toch naar de notaris moet kunt u meteen vastleggen dat de schenking alleen bedoeld is voor uw kind en niet voor zijn of haar partner. Dat betekent dat indien het onverhoopt tot een scheiding komt tussen uw zoon of dochter en zijn of haar partner de ex niets krijgt van de schenking. Uw geld blijft dus hoe dan ook binnen de familie.

Vreemd genoeg maken maar weinig mensen gebruik van deze laatste mogelijkheid om uw geschonken bedrag tegen de ex van uw kind te beschermen. Dat komt waarschijnlijk door de onbekendheid van deze regel. Vergeet niet om aan de notaris te vragen dit ook in het document vast te laten liggen.

Geld schenken voor andere zaken dan huis of studie

Is het geld voor iets anders bedoeld dan mag u als ouders eenmalig maximaal € 24.144 schenken aan uw kinderen in dezelfde leeftijdscategorie (18-40 jaar). Bij deze tweede schenkingsvorm hoeft u dit niet te laten vastleggen bij de notaris.

Maar hoe zit het als u meer dan het maximale bedrag aan uw kinderen wilt geven? Als u uw nageslacht meer wilt overmaken dan de belastingvrijstelling van € 5030, betaalt uw kind 10 % over het meerdere tot € 118.000 aan de fiscus. En wilt u nog meer geven dan kan dat natuurlijk, maar daarvoor geldt alles wat daarboven komt een belastingtarief van 20 %.

Schenken op papier

Ook wel onherroepelijke schenking genaamd. In dat geval gaat uw geld pas na uw overlijden naar de erfgenamen. Die krijgen dus alleen een vordering op u en dus niet meteen geld op hun rekening.

Waarom zou u dit doen? U wilt nog steeds over uw vermogen beschikken maar tegelijkertijd geen erfbelasting betalen, althans uw kinderen dan. Ideaal als u wel in de stemming bent om te schenken en toch hen geen groot bedrag in hun handen wilt geven. En u blijft beschikken over uw volledige vermogen.

Overigens kunt u bij schenken op papier ook op een ander tijdstip laten gebeuren dan wanneer u naar de eeuwige jachtvelden verhuisd. Deze route moet via de notaris worden vastgelegd.

  

 

Particulier Geld Lenen

BKR Registratie Succesvol Verwijderen

Snel Geld Lenen Zonder BKR Toetsing

5000 Euro Lenen Zonder BKR Toetsing