Verkoop woning ouders aan kind als schenking


Ouders die hun huis aan de kinderen verkopen en dat doen in combinatie met een schenking kunnen veel geld besparen, maar niet iedereen is hiervan op de hoogte en dat kost de betrokkenen heel veel geld. Als u niet uitkijkt betaalt is u zowel overdrachts- als schenkbelasting, terwijl dat makkelijk te voorkomen is. Maar hoe doet u dat?

De belastingdienst heeft hiervoor de zogenaamde samenloopregel ingevoerd. Deze regeling werkt als volgt: stel dat u als ouder uw woning overdoet aan uw kind voor laten we zeggen € 400.000. Uw kind betaalt € 200.000 van dat bedrag aan u en de andere helft schenkt u aan hem of haar. Uw zoon of dochter moet in dat geval 6 % overdrachtsbelasting betalen over die € 400.000, dus € 24.000.

Normaliter zou uw dochter of zoon aan wie u dit meevallertje gunt ook nog eens schenkbelasting moeten betalen over € 195.000 – De laatste € 5000 valt namelijk onder de jaarlijkse vrijstelling. Volgens de rekenmodule van de belastingdienst is dat € 21.500. Als u nu echter gebruikmaakt van een samenloopregel dan kunt u de schenkt belasting van de overdrachtsbelasting aftrekken die op het geschonken gedeelte betrekking heeft. In mijn voorbeeld bespaart u dan € 11.700 (dat is 6% van € 195.000).  

De samenloopregel gebruiken bij de verkoop van uw huis aan uw kind de bespaart zoon of dochterlief dus een hoop geld. Berekenen Schenkbelasting Belastingdienst

Schenken Ouders aan Kind - Nieuwe schenkingsregels Belastingdienst

Hoe Zit Het Met De Notaris, Erven en Schenken - Meest gestelde vragen en antwoorden. En: is het wel verstandig om geld te schenken aan uw kind? Laatste nieuws over Hypotheek 2015 / Geld Schenken Niet Opgeven Aan Belastingdienst?