Verkoop woning ouders aan kind als schenking
Ouders die
hun huis aan de kinderen verkopen en dat doen in combinatie met
een schenking kunnen veel geld besparen, maar niet iedereen is
hiervan op de hoogte en dat kost de betrokkenen heel veel geld.
Als u niet uitkijkt betaalt is u zowel overdrachts- als
schenkbelasting, terwijl dat makkelijk te voorkomen is. Maar hoe
doet u dat?
De belastingdienst heeft hiervoor de zogenaamde samenloopregel ingevoerd. Deze regeling werkt als volgt: stel dat u als ouder uw woning overdoet aan uw kind voor laten we zeggen 400.000. Uw kind betaalt 200.000 van dat bedrag aan u en de andere helft schenkt u aan hem of haar. Uw zoon of dochter moet in dat geval 6 % overdrachtsbelasting betalen over die 400.000, dus 24.000.
Normaliter zou uw dochter of zoon aan wie u dit meevallertje gunt ook nog eens schenkbelasting moeten betalen over 195.000 De laatste 5000 valt namelijk onder de jaarlijkse vrijstelling. Volgens de rekenmodule van de belastingdienst is dat 21.500. Als u nu echter gebruikmaakt van een samenloopregel dan kunt u de schenkt belasting van de overdrachtsbelasting aftrekken die op het geschonken gedeelte betrekking heeft. In mijn voorbeeld bespaart u dan 11.700 (dat is 6% van 195.000).
De samenloopregel gebruiken bij de verkoop van uw huis aan uw kind de bespaart zoon of dochterlief dus een hoop geld. Berekenen Schenkbelasting Belastingdienst
- Nieuwe schenkingsregels BelastingdienstHoe Zit Het Met De Notaris, Erven en Schenken - Meest gestelde vragen en antwoorden. En: is het wel verstandig om geld te schenken aan uw kind? Laatste nieuws over Hypotheek 2015 / Geld Schenken Niet Opgeven Aan Belastingdienst?