Website kopen met inkomsten - goed idee?
Hoe kom je
aan een bestaande website met goede inkomsten en veel bezoekers?
Klinkt goed, maar is dat ook wel zo? Hier het verslag van
ervaringsdeskundige die door schade en schande het antwoord
weet.
Er zijn zowel Nederlandse als internationale vellingsites waar je een site kan kopen die reeds veel bezoekers en zelfs verdiensten heeft. De verkoper van de site schermt met mooie getallen die het voor de potentiële koper zeer aanlokkelijk maakt om toe te bijten. Maar is het verstandig? En hoe kan je voorkomen dat je een kat in de zak koopt?
Allereerst kan je jezelf afvragen waarom iemand een site met inkomsten wil verkopen en wellicht veel bezoekers trekt. Als men overweegt via een veilingsite een website te kopen doet men er verstandig aan heel goed te kijken naar de gegevens die de verkoper verstrekt.
Als de eigenaar veel bezoekers claimt is het de vraag of men dat heeft verkregen via adverteren of spontaan via Google. Meestal zal men beweren dat men de bezoekers op natuurlijke wijze krijgt aangeleverd, maar het is vrijwel onmogelijk om dat na te gaan of het waar is of niet. En dat is erg belangrijk om te weten: als je de meeste bezoekers krijgt alleen maar door adverteren dan kan het een zeer dure aangelegenheid zijn en eraan het einde van de dag weinig van de mooie winsten overlaten die je worden beloofd.
Natuurlijk kan men vragen naar de bezoekerstatistieken en dan zeker raadzaam. Echter het zegt niet alles, vooral omdat het heel eenvoudig is om deze bezoekersstatistieken te manipuleren, zeg maar te vervalsen.
Zoektermen
Ook wanneer de statistieken de laatste tijd een duidelijke daling laten zien is dat een reden om extra waakzaam te zijn. Ga ook na of men de site goed kan vinden via Google met populaire zoektermen. Dat zijn dus de woorden die bezoekers van Google intypen om informatie op het Internet te vinden. Hoe populair die zoektermen zijn kan je uitvinden door gebruik te maken van Google Keywords. Dit is een handig programma dat laat zien hoe vaak er per maand op bepaalde zoektermen wordt gezocht.
Waar men ook mee moet uitkijken is dat in de domeinnaam van de site die te koop wordt aangeboden niet een merknaam bevat. De eigenaar van die merknaam kan namelijk met succes de domeinnaam bij je opeisen en zal dat doen ook. Grote bedrijven als TomTom en Microsoft hebben dit al vaker gedaan, dat heeft die laatste ook bij mij gedaan. Ik had veel te laat in de gaten dat dit niet werd getolereerd. Ik had het niet exact de merknaam, maar de naam met een toevoeging in de veronderstelling dat dit wel mocht.
Het is erg aanlokkelijk om een merknaam in je domeinnaam te zetten, omdat dit uitstekend werkt om je site heel snel aan de top van de zoekmachine te krijgen. Maar het is dus ook een uitstekende manier om snel weer die domeinnaam kwijt te raken zoals ikzelf heb ondervonden.
Het enige wat je kunt doen om te voorkomen dat je een miskleun koopt is door heel veel onderzoek te doen naar zowel de geschiedenis van de site als de eigenaar ervan.
Wat ook mijn argwaan zou opwekken is wanneer de verkoper al eerder meerdere sites verkocht heeft. Blijkbaar verdient hij meer geld aan het verkopen van de site dan het onderhouden ervan. Als er zoveel winst te maken valt met de website en het zoveel bezoekers trekt zou je wel gek zijn om die te verkopen. Naar mijn mening is een site die goed loopt vele malen meer waard dan aandelen in een goedlopend bedrijf.
Het blijft dus erg risicovol om een site te kopen om er geld mee te verdienen, maar waarom begin je er zelf niet eentje? Dat laatste betekent wel gewoon hard werken om je online activiteiten bekend te maken bij de internetters. Maar ik denk dat het uiteindelijk meer geld zal opleveren dan het risico dat je een waardeloze site koopt.
Geld Verdienen met Website - Tips van een
Ervaringsdeskundige
Home