Zakelijke hypotheek - groot verschil met particuliere
Mocht u nog denken dat een zakelijke hypotheek hetzelfde is als een particuliere dan maakt u een pijnlijke vergissing die u nog eens heel veel geld kan kosten.
Daar komen ondernemers achter die vergeten zijn de kleine lettertjes in het contract te lezen met de bank. Bij een zakelijke hypotheek moet men een zeer hoge boete betalen indien de ondernemer besluit om zijn zaak te verkopen. Als u de lening voor uw bedrijf beëindigt zal u thuisbank extreem hoge boeterente in rekening brengen.
Veel ondernemers zijn zich niet bewust van deze boeteclausule indien men voortijdig de hypotheeklening wil beëindigen, maar het staat wel degelijk in het contract dat u moet tekenen met de bank bij het afsluiten hiervan.
Bij een particuliere huizenhypotheek moet men alleen boete betalen indien men de hypotheek wil oversluiten of sneller aflost dan was afgesproken, maar als u als ondernemer uw hypotheeklening voortijdig wil beëindigen omdat u de zaak verkoopt betaalt u een fiks extra bedrag aan de bank voor dit vergrijp.
Particulieren hebben daar geen last van en anders dan u als ondernemer hoeven zij niets te betalen wanneer men het huis verkoopt. Wat is daarvan de reden? Waarom is een zakelijke hypotheek anders dan een particulier?
Maatwerk
Een lening voor uw bedrijf wordt door de bank gezien als maatwerk. Iedere ondernemer is weer anders en heeft andere behoeften. Ook gaat de bank ervan uit dat u langer op uw plaats blijft: ondernemers verhuizen veel minder vaak dan ‘gewone’ mensen.
Ook bij de huizenmarkt gaan mensen normaal gesproken ook wonen in het huis waar men hypotheek op heeft genomen. Ook daarmee verschilt het met de zakelijke hypotheek. De bank moet meer risico nemen en rekent dat door aan de ondernemer door middel van hogere rente en dus ook een hoge boete indien u voortijdig het contract beëindigd.
Bij de woonhuishypotheek is het eventueel verlies van rente inbegrepen bij de renteopslag. Maar bij het verbreken van het rentecontract die de ondernemer af heeft gesloten met de bank wil de laatste partij compensatie zien voor het verlies aan rente.
Dus zowel omdat het maatwerk is als dat de bank ervan uitgaat dat u de zakelijke hypotheek voor langere tijd afsluit maakt het dat ze gecompenseerd willen worden indien u uw bedrijf verkoopt en de lening wil verbreken. Ook het risico dat uw bedrijf onverhoopt failliet gaat moet verrekend worden.
Komt u pas achter de boeteclausule nadat uw zaak heeft verkocht? U kunt misschien een rechtszaak overwegen, maar veel kans van slagen heeft u niet. Zolang de bank aan haar zorgplicht heeft voldaan en duidelijk met u heeft gecommuniceerd bij het sluiten van de zakelijke hypotheek dan kunt u hen verder niks meer maken. Het enige wat er dan nog op zit is uw verlies te nemen en verdergaan met uw leven.
Zakelijk Lenen met particuliere lening
Alternatief Zakelijke Lening: Privé-investeerder voor uw bedrijf
Zakelijk Lenen Zonder Bank
- Als de bank geen lening wil verstrekken:
4 tips om toch aan krediet voor uw bedrijf te komen