Zakelijk Lenen door Overdragen Vordering aan Bank

Ondernemers moeten vaak erg lang wachten totdat de afnemer de rekening betalen wil. Ondertussen moet men geld lenen van de bank of het eigen vermogen aanspreken om het hoofd boven water te houden.

Door het uitstellen van betalen van de rekening financieren in wezen de ondernemers het betreffende bedrijf. Maar daar is wat tegen te doen in het voordeel van zowel de afnemer als de leverancier.

Uniek vorm van zakelijke lening met lage rentepercentage

In Nederland nog totaal onbekend, maar in het buitenland maakt het reeds een grote opmars. Het heet Supply Chain Finance. Je zou simpel weg kunnen zeggen dat het een vorm is van goedkoop zakelijk lenen van de bank, met een rentepercentage wat normaal gesproken alleen is weggelegd voor de grote bedrijven en niet voor het midden- en kleinbedrijf.

Het werkt als volgt: de betalen factuur die u aan de afnemer stuurt wordt niet in instantie betaalt door het bedrijf waar u geld van tegoed heeft, maar de vordering wordt overgedragen aan de bank. De betreffende bank neemt in wezen de vordering over en zorgt ervoor dat u als leverancier binnen 10 dagen uw geld krijgt. De bank zorgt er vervolgens voor dat hij het geld van de openstaande factuur krijgt van de afnemer.

Het grote voordeel is  hiervan natuurlijk dat u als kleine ondernemer sneller uw geld heeft en daardoor minder werkkapitaal gebruikt. De bank zal wel een rentepercentage berekenen voor het feit dat u als leverancier het verschuldigd bedrag sneller krijgt omdat dit in de vorm van zakelijke lenen is. Maar het rentepercentage op die lening zal een stuk lager zijn dan wanneer u als kleine ondernemer krediet moeten opnemen omdat uw grote afnemer er zo lang over doet om te betalen.

Lgere rente op lening

Hoe komt het dat u hierdoor een lagere rentepercentage op die lening krijgt? Welnu, u als kleine ondernemer lift mee met de goede reputatie die de grote bedrijven hebben bij de banken. Die kunnen daardoor een lagere rentepercentage op hun zakelijke lening krijgen en dat voordeel krijgt u door deze manier van financieren nu ook.

De bank is er vrijwel zeker van dat de factuur betaald wordt door het grote bedrijf en door die zekerheid is men bereid om u als kleine leverancier alvast het geld te betalen. Je zou kunnen zeggen dat het een vorm van onderpand is: normaal gesproken is dat een huis of een stabiel inkomen, maar in dit geval is het een openstaande rekening bij een andere ondernemer.

Dit gaat natuurlijk alleen op bij grote bedrijven die een goede reputatie hebben bij hun bank. Supply Chain Finance is nu nog onbekend in Nederland. Maar u kunt het zeker voorstellen aan uw leverancier of men deze manier van financieren wilt overwegen. Het kan nu gemiddeld 14% aan werkkapitaal schelen. Dat geld hoeft u dus niet te lenen of voor te schieten totdat uw afnemer wil betalen en daardoor is uw kredietbehoefte aanmerkelijk minder geworden.

Zakelijke Lening Links
Zakelijke lening via Crowdfunding
Zakelijk Lenen met particuliere lening
Alternatief Zakelijke Lening: Privé-investeerder voor uw bedrijf
Zakelijk Krediet Lening van Overheid
Zakelijke lening bkr
Alternatief: Zwart Geld Lenen
Zakelijk geld lenen van uw bank