> Home > Particulier Geld Lenen  > Zakelijk Lening  BKR Omzeilen / Hoe Doe je Dat > OnderHandse Lening / Hoe Werkt Dat > Snel Geld Lenen > BKR Video > Bereken Hypotheek > 2e Hypotheek > Subsidie Woning > Sitemap


Uitleg bijleenregeling

Hoe werkte bijregeling en welke invloed heeft dat op mijn hypotheekaftrek?

Deze regeling die in 2004 is geďntroduceerd door politiek Den Haag werkt als volgt: indien u uw huis verkoopt en er winst op maakt dan moet u de overwaarde van het verkochte pand weer gebruiken bij de financiering van uw nieuw gekochte woning.

Natuurlijk mag u ook een hogere hypotheek nemen en de overwaarde van uw huis bijvoorbeeld in aandelen steken, maar in dat geval zal de belastingdienst de renteaftrek niet meer laten gelden voor dat extra geleende geld, terwijl u dat ook had kunnen betalen met uw eigen vermogen.

Verkoop met verlies – aftrekbaar?

Maar stel dat u uw huis moeten verkopen met verlies, hoe werkt dat dan? Kunt u uw verlies dan meenemen in een nieuwe hypotheek? Antwoord: nee, u zult dat verlies zelf moeten betalen. De belastingdienst komt u in dat geval niet tegemoet. Het kan dus betekenen dat u als het niet anders kan een persoonlijke lening moeten afsluiten om de schuld weg te werken.

Let op: Denkt u er over om tussentijds een deel van uw hypotheek af te lossen dan kunt u dus geen krediet meer vragen aan de bank die recht geeft op de renteaftrek. De fiscus gaat ervan uit dat eenmaal afgelost altijd afgelost is.

Update: door de nieuwe regels van het kabinet Rutte II moet u vanaf 2013 binnen 30 jaar uw hypotheekschuld aflossen wilt u nog gebruik maken van hypotheekrenteaftrek.

Voordeel Tussentijdse aflossing

Toch kan het kosten schelen om een hypotheek tussentijds af te lossen. Omdat u minder leent zult u ook minder rentekosten hebben er zelfs in een lager rentetarief terechtkomen. Ook de bijkomende kosten kunnen lager uitpakken. Dan moet u denken aan bijvoorbeeld een lagere verzekering bij overlijden.

Echter bij veel mensen zullen dankzij de Bijleenregeling het toch aantrekkelijker zijn om niet tussentijds af te lossen, maar dat is een keuze die u zelf eerst goed moet doorrekenen. U kunt dit lijkt natuurlijk ook overlaten aan uw bank, maar deze financiële instelling heeft alle belang bij u een zo hoog mogelijke hypotheek te verlenen en als het even kan ook een stevige levensverzekering.

 

 

Zie ook website: Maximale Hypotheek Berekenen: TOP 5 Hypotheekverstrekkers (Nieuw venster wordt geopend)
Wel Woonlastenverzekering, Toch 80 % Huizeneigenaren Niet Verzekerd
Executiewaarde Berekenen - Veilinghuis zit er 10 % naast
Uitleg spaarhypotheek
Uitleg bijleenregeling
Zelf uw huis verkopen zonder makelaar
Lenen met Eigen Huis als Onderpand