Zakelijke Lening

Hoe krijgt u geld los van de bank en waarom lenen met mate goed is voor de bedrijfsvoering. Overigens, ook de overheid kan borg staan voor een gedeelte van het krediet (80 procent)waardoor u meer gedaan kan krijgen van uw bank. Kredietverstrekkers kunnen in dat geval - indien de overheid borg staat -  zelfs de aflossing van de lening met 2 jaar uitstellen. Hier het verhaal hoe u dit aanpakt.


Vroeger was het heel wat moeilijker om als ondernemer geld te lenen, tegenwoordig is het heel wat makkelijker geworden om een zakelijke lening aan te gaan. Hoewel de kredietcrisis niet bepaald de banken bereidwilliger heeft gemaakt om kredieten te verstrekken aan zakelijke klanten is het heel goed mogelijk om een  lening als ondernemer, zzp'er (zelfstandige zonder personeel), te bemachtigen. Zie ook: Checklist voor beginnende zzp'er

Ook de kleinere banken hebben zich al een tijdje op deze leenmarkt begeven.  Het gaat immers om een zeer winstgevende groep ondernemende mensen die veel financiële diensten af kunnen nemen indien het hen voor de wind gaat. De kleinere banken worden daarom ook en terecht steeds actiever en agressiever om deze groep zakelijke klanten binnen te halen. Waar het vooral om gaat of u de lening tegen gunstige voorwaarden binnensleept is een goed doortimmert financieringsplan voor uw bedrijf en het vertrouwen dat u zelf uitstraalt. Dat laatste is ongelooflijk belangrijk om net dat laatste zetje te geven aan een twijfelende zakenbank.

Nieuw: als u niet terecht kunt bij een bank, waarom niet een zakelijke lenen via Crowdfunding?

Duurzaam

Overigens, heeft uw onderneming een groene doelstelling - u maakt producten die niet of minder belastend zijn voor het milieu - dan kunt u financiering proberen rond te krijgen via de "groene bank van Nederland", de Triodosbank. Maar niet alleen dat: ook als u puur sociale doelstellingen heeft of op cultureel gebied bezig bent met uw bedrijf. Kortom: alles wat de kwaliteit van het leven duurzaam verbetert, daarvoor kunt u bij hen aankloppen. Meer info op hun website

Zakelijk krediet krijgen is vertrouwen wekken

Toch blijft het een hoop gedoe om als ondernemer een zakelijke lening los te peuteren van de banken, vooral als men nog aan het begin staat van uw ondernemerschap dan wel als u een zzp'er is. Dat laatste heeft natuurlijk ook te maken met het risico dat u ziek wordt. Dan ligt meteen uw hele onderneming stil.

Overigens, mocht u een zakelijke lening niet krijgen dan kunt u proberen via een particuliere lening alsnog geld te krijgen. 

Ook een track record, een cv zullen we maar zeggen waarop uw zakelijk verleden staat is belangrijk. Net zoals een werkgever graag een werknemer wil hebben met de nodige ervaring zullen ook banken naar zekerheid zoeken als ervaring en een gedegen bedrijfsplan. Natuurlik geeft een bedrijfsplan geen zekerheid voor de banken dat u de zakelijke krediet weer kan terug betalen, maar geeft wel aan dat u goed beslagen ten eis komt.

Overheid Staat Borg - Hoeveel en wat zijn de voorwaarden

De overheid kent de zogenaamde Borgstellingregeling MKB-Bedrijven. Voor starters betekent het dat u tot 200.000 euro kunt lenen zonder onderpand. Het krediet is maximaal 80 procent van wat u nodig heeft. Voor innovatieve bedrijven is het 60 procent.

Voorwaarden om voor deze borg voor uw onderneming in aanmerking te komen:

-U bent zelf niet in staat om de bank een onderpand aan te bieden
-De economische vooruitzichten zijn goed voor uw bedrijf.
-U staat zelf voor 25 procent borg indien u voor meer dan 50 procent eigenaar bent
-Het geleende geld is niet bedoeld voor een belegging of een tijdelijk project. 

Zie ook: Zakelijke Lening Links - Informatie zowel op deze als andere websites over alle aspecten van geld lenen voor uw bedrijf.

Waarvoor wordt een zakelijke lening afgesloten?

Denkt u vooral aan machines en gebouwen die een behoorlijke aanslag op de cash flow van de (beginnende) ondernemer doet.  Maar ook de bedrijfswagen, de auto van de vertegenwoordiger en andere “kleinere” uitgaven zullen met een zakelijk krediet worden ondersteunt.

Ook al zou de ondernemer dat zelf kunnen betalen uit eigen kas, het is beter deze leningen aan te gaan zodat men de financiële handen vrij heeft om de overige kosten m.b.t. leveranciers en schuldeisers als de belastingdienst op een veilige afstand te houden. Het is dus zeker niet zo dat lenen als tweede keuze wordt beschouwd: zowel eigen vermogen en tot op zekere hoogte het vreemde vermogen (dus geld dat u leent bij de bank) zal alleen maar een goede en gezonde bedrijfsvoering bevorderen.

Geld en goede administratie

Bovendien – en dit is zeker een voordeel voor de kleinere ondernemer, de zzp'er – dat hij wordt ‘gedwongen’ alles goed in de administratie te zetten en een doortimmert bedrijfsplan te hebben voordat men aan het vrije ondernemerschap waagt.  Duizenden ondernemers gaan immers jaarlijks failliet puur en alleen omdat ze hun zaakjes niet goed op orde hebben. Bij een zakelijke lening zal dat de kans daartoe aanmerkelijk minder worden, omdat de banken strikte eisen stellen voordat ze tot een lening overgaan.

Lenen met mate is goed voor bedrijf

Maar het grootste voordeel is dus dat de cash flow niet te veel onder druk komt te staan doordat er ineens grote happen uit de reserve moten worden genomen. De zakelijke rekening courant voorkomt dat u in problemen komt, omdat u grote uitgaven ineens makkelijk kunt opvangen via het zakelijke krediet en vervolgens de afbetaling van de schulden die vervolgens ontstaan aan de bank eenvoudig kunt spreiden of zelfs tijdelijk kunt uitstellen totdat uw kaspositie gezond is. Dat laatste is zeker van belang als u klanten heeft die erg laat betalen. Zoal is de betalingstermijn van de klanten in het algemeen al aan de late kant, maar bij sommige sectoren kan het de spuigaten uitlopen.

 

Kortom: zakelijke lenen is prima voor een gezonde bedrijfsvoering en voorkomt dat er ineens te veel druk komt op de cash flow bij hoge uitgaven ineens. Zie ook: Particulier Geld Lenen

De website van Higherlevel (forum voor ondernemers) kunt u zowel de vragen die ondernemers stellen over zakelijk lenen als de antwoorden daarop van experts lezen. Wellicht kunt u daar terecht als u een specifieke vraag over dit onderwerp heeft. Zie forum. Of ga rechtstreeks naar een bank.