Zakelijke Lening en de Belastingdienst

Waarom wil de belastingsdienst dat de lening voor uw bedrijf wordt gezien als een kapitaalstorting en is dat voor u gunstig? Om bij het laatste te beginnen: het antwoord is nee! Hier een korte uitleg hoe het zit.

Het krediet dat uw voor uw bedrijf is bestemt is in de ogen van de fiscus of een lening of kapitaalstorting.

Als het als een lening wordt beschouwd dan is de winst die u maakt met dat geld winst en wordt belast in box 1 volgens het progressieve tarief.

Echter, mocht u wat verdienen op de kapitaalstorting dan wordt die winst geboekt in box 2 en zal de fiscus u (als BV) voor 25% ervan willen aanslaan.

Dus toch voor kapitaalstorting?

Op het eerste gezicht lijkt het dat het beste is om die lening van uw bank een kapitaalstorting te noemen zodat u niet al te veel geld aan de belastingdienst moet betalen.

Lijkt – maar wat gebeurt er als u onverhoopt de lening niet kan terugbetalen aan uw gulle bank? Het geleende bedrag kunt u dan als verlies in de boeken zetten en is dus aftrekbaar van de belasting.

Maar verlies op kapitaal bestaat wel, maar niet voor de fiscus. U kunt het dus niet in mindering brengen op uw belastbaar inkomen.  

Uw vrienden van de belastingen willen echter dolgraag dat u het als kapitaal beschouwt. Wanneer u het boekt als een lening kunt u een fiks bedrag van hen terugzien of zelfs een tijdje helemaal geen belasting betalen. En dat vindt men daar niet leuk.

Men noemt het dan ook wel bodemloze put lening, omdat ze er geen stuiver aan verdienen.

Wat doen om te voorkomen dat u ze in de kaart speelt?

U moet goed laten vastleggen dat dit daadwerkelijk ook een zakelijke lening is aan uw BV , inclusief een aflossingsplan, de zekerheden die de bank normaal gesproken wil zien als men u geld toestopt en de rente die u van plan bent te betalen op het krediet. Alle elementen die het dus juist onderscheid van een kapitaalstorting.

Dat moet voldoende zijn om de fiscus op een afstand te houden.

 

Zakelijke Lening Links

Zakelijk Lenen met particuliere lening
Zakelijke Hypotheek

Zakelijk Lenen met Vordering
Alternatief Zakelijke Lening: Privé-investeerder voor uw bedrijf
Zakelijk Krediet Lening van Overheid
Zakelijke Lening ING
Zakelijke Lening Rabobank